Tegn 3D-objekter med Gimp

Gimp har et filter til å lage enkle 3d-former med, som heter «Map Object» (‘Filter -> Kart -> Map Object’ i bildevindumenyen).

Filteret MapObject

 

«Map Object» legger motivet i bildets aktive lag rundt et 3d-objekt (slik som en kube, en kule, et plan eller en sylinder).

 

Map til Objekt: Alternativer-fanen

 

I valget for «Koble til:» velger du hvilken type 3d-objekt motivet i det aktive laget skal legges utenpå. Under «Generelle alternativer» kan du også velge om bakgrunnen rundt det genererte 3d-objektet skal være gjennomsiktig. Ved å velge «Slå på kantutjevning» får omrisset til 3d-objektet myke kanter.

Klikk på knappen «Forhåndsvis!» under forhåndsvisnings-bildet for å se endringene som oppstår når du justerer innstillingene.

I filtervinduet er det mange justeringsmuligheter for å endre på 3D-objektets posisjon/rotasjon i bildet, lystype, lysfarge, og refleksjon av lys i objektet.

 

Innstillinger for orientering

 

I «Orientering»-fanen justerer du posisjon og rotasjon for å bestemme hvilken vinkel 3d-objektet skal betraktes fra. Innstillingene for ‘Posisjon’ bestemmer hvor i laget det genererte 3d-objektet plasseres, og ved å justere innstillingene for «Rotasjon» bestemmer du fra hvilken side 3d-objektet skal vises. Innstillingene for ‘Rotasjon’ må alltid endres for at flere av 3d-objektets sider skal bli synlige. Standardinnstillingene vil alltid bare vise én side av 3d-objektet.

Det er også mulig å dekke flatene med flere forskjellige bilder:

 

Gi sidene til et boks-objekt ulike motiver

 

Filteret oppretter et 3d-objekt av innholdet i det aktive laget i bildet, slik at du kan opprette flere 3d-objekter i et bilde (et 3d-objekt for hvert lag).

 

Flere ulike 3d-objekter generert fra ulike lag i samme bilde.

 

Når 3d-objektene på denne måten befinner seg i hvert sitt lag, kan du bl.a. flytte dem rundt i bildet (Flytteverktøyet), rotere på dem (Roteringsverktøyet) mm.

Dersom du ønsker 3d-objekter med ensfargede flater er det bare å opprette et gjennomsiktig lag som inneholder en ensfarget firkant (tegn et firkantet utvalg vha. ‘Rektangelutvalg’-verktøyet og fyll det med ønsket farge).
Velg ‘Lag -> Autocrop Layer’ i bildevinduets meny for å krympe laggrensestørrelsen ned, slik at laggrensestørrelsen blir lik firkantens størrelse, og bruk deretter «Map Object»-filteret mens dette laget er aktivt.

Pass på at bildets bredde og høyde er like lange, dersom du ønsker å unngå forvrengning av 3d-objektene.
Gi lagene med 3d-objektene gjennomsiktig bakgrunn ved å hake av for valget «Gjennomsiktig bakgrunn» i arkfanen «Alternativer» i filtervinduet.

Eksempel på 3d-objekt generert av et bilde med 2 lag:

 

Bilde med 2 lag

 

Liste med lagene, der motivet i det aktive laget skal brukes til å generere et 3d-objekt

 

Bildet etter at motivet i det aktive laget er endret til et 3d-objekt

 

Bildets lagliste etter at motivet i det aktive laget er endret til et 3d-objekt

 

Reklamer
Publisert i 3d, Bilde. Stikkord: , , . Leave a Comment »
%d bloggere like this: