Gimp som piksel-editor

 

Har du lyst til å lage små pikselbilder, og behøver en pikseleditor? Gimp er et flott verktøy til dette, og litt tilrettelegging av brukergrensesnittet gjør det enda mer morsomt å lage pikselbilder:

Opprett et bilde i passelig liten størrelse (husk at pikselbilder er lettest å lage når de ikke er så store; store pikselbilder kan ta så lang tid å lage at du kanskje går lei underveis, og aldri blir ferdige med dem!).
Dersom du ønsker transparent bakgrunn i pikselbildet, kan du opprette bildet med gjennomsiktig bakgrunn allerede i «Opprett et nytt bilde» -vinduet. Alternativt kan du opprette et gjennomsiktig lag senere, og tegne pikslene i dette laget.

 

 

Legg inn rutenett i bildevinduet.

 

 

Gi rutenettet en nøytral farge slik at det fungerer som en diskré rettesnor, og ikke forstyrrer fargene i pikselbildet. En lys nøytral gråfarge er fin å bruke.

 

 

 

Still inn rutenettet slik at hver rute er 1 piksel bred og 1 piksel høy.

 

 

Gjør rutenettet synlig i bildevinduet (velg ‘Vis -> Vis rutenett’ i bildevinduets meny).

 

 

I vanlig visnings-størrelse (100%) blir bildet helt grått, fordi rutenettet er så finmasket.

 

 

Når du jobber med pikselbilder må du zoome inn på pikselnivå for å se pikslene du tegner med, og allerede når du har zoomet inn til 800% visnings-størrelse kommer rutenettet godt til syne. For å zoome enda lengre inn kan du klikke på bildet med ‘Zoom’ -verktøyet.

 

 

Når du jobber så smått er du avhengig av å kunne se bildet ditt i normal størrelses-visning også. Istedet for å zoome ut og inn hele tiden, kan du opprette et eget bildevindu som viser pikselbildet ditt i 100% størrelses-visning:

Velg ‘Vinduer -> Vindu kan dokkes -> Bilder’ i bildevinduets meny.

 

 

Dette åpner dialog-vinduet «Bilder» med en oversikt over åpne bildevinduer. Marker bildet ditt i listen, og klikk på knappen «Opprett en ny visning for dette bildet».

 

 

Nå har du to visninger av bildet ditt. La den nye visningen ha en visnings-størrelse på 100%, mens du lar den opprinnelige visningen ha et større zoom-nivå (800% – 1600%) slik at du kan tegne piksler i det.
Når du tegner i bildevinduet med høyt zoom-nivå vil visningen i bildevinduet med 100% zoom-nivå oppdateres automatisk slik at du hele tiden kan se hvordan pikselbildet ser ut. Lukk dialog-vinduet «Bilder», slik at du ikke har flere vinduer åpne enn du behøver.
Bruk blyant-verktøyet når du tegner for å lage ugjennomsiktige piksler uten antialiasing eller gjennomsiktighet, og bruk penseltypen «Circle(01)» slik at tykkelsen på streken blir 1 piksel.

 

 

Når du tegner pikselbilder er det en fordel å begrense antall farger i bildet. Hovedutfordringen med pikseltegning er å beholde formen slik at tegningen er klar og tydelig ved 100% visningsstørrelse, og bruk av mange farger gjør dette vanskelig å få til. 3-5 farger er som regel nok for å skape en overbevisende tegning. Det kan derfor være en fordel å bruke en av Gimp´s mange paletter som fargeskrin: fargene blir lett tilgjengelig, og fargeutvalget begrenses.

Velg ‘Vinduer -> Vinduer kan dokkes -> Paletter’ i bildevinduets meny for å åpne oversikten over palettene i Gimp.

 

 

Dobbelklikk på forhåndsvisningen av paletten du ønsker å bruke, for å åpne paletten i «Palettbehandler» -vinduet. Nå kan du velge fargene du
ønsker å bruke ved å klikke på dem i palettbehandleren. Lukk dialog-vinduet «Paletter», slik at du ikke har flere vinduer åpne enn du behøver.

 

 

Du kan også legge «Paletter» -vinduet i «Lag, Kanaler, Baner» -vinduet, slik at du har palettene lett tilgjengelig til senere bruk:
Klikk i det grå navnefeltet (1) i «Paletter» -vinduet. Hold inne musetasten, og dra (2) navnefeltet ned til fanefeltet (3) i «Lag, Kanaler, Baner» -vinduet.

 

 

Nå er Gimp forvandlet til verdens beste piksel-editor! 🙂

 

%d bloggere like this: